Call us

Ter Hovingen | Over ons

Blijf op de hoogte van onze activiteiten, festiviteiten en uitstapjes en beleef ze mee vanop de eerste rij. Zorg ervoor dat je niks mist en bekijk regelmatig onze pagina "in de kijker".
in de kijker

Met zorg verbonden binnen Conecto

Als voorziening binnen Conecto vzw dragen wij de algemene Conecto-visie uit.
Zo zijn wij in liefde, verantwoordelijkheid en creativiteit met zorg verbonden met onze bewoners, onze collega’s en onze organisatie.
lees meer over onze visie

Blik op onze geschiedenis

Van ziekenhuis tot RVT

De allereerste steen werd gelegd in de 19de eeuw. In 1880 bouwde een edelheer op zijn eigendom een ruim doktershuis en een hospice met boerderij. Een jaar later werden de zusters van Sint Vincentius a Paulo van Waarschoot gevraagd om de zorg in het hospice en het onderwijs in de parochieschool op zich te nemen. Door het groeiend aantal armen die konden genieten van de kosteloze consultaties, breidde het hospice steeds verder uit. Een eerste operatie in 1888 leidde tenslotte tot de uitbouw van een genees- en heelkundige kliniek.

In 1934 werd de Congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot eigenaar van de grond en de gebouwen. De Congregatie zorgde voor de uitbating van het ziekenhuis, naast die van hun woonzorgcentrum in Waarschoot. In 1946 telde de kliniek reeds 100 bedden.
In 1957 werd het verblijf voor ouderlingen naast de kliniek georganiseerd. Het ziekenhuis en het rusthuis werden een begrip in Gentbrugge, tot eind 1998 de kliniek Sint-Jozef losgekoppeld werd van de vzw Gesticht St. Vincentius a Paulo. Dit ten gevolge van de fusie met het AZ Maria Middelares uit Gent.

Er ontstond een nieuwe vzw AZ Maria Middelares – Sint Jozef, die zich vooral op de acute geneeskundige zorgverlening richtte.  De exploitatie van het ziekenhuis RVT en van het rusthuis Ter Hovingen bleven verder onder het beheer van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot.

In 2001 werd een nieuwe vzw opgericht: Ter Hovingen vzw.  De statuten van de vzw werden op 24 januari 2002 in het Staatsblad gepubliceerd.  Het is ook deze nieuwe vzw, waaraan de uitbating werd overgedragen bij overeenkomst van 25 juni 2002, die zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het nieuwbouwproject.

Conecto

Woonzorgcentrum Ter Hovingen uit Gentbrugge werkte heel nauw samen met Vives vzw,  Een samenwerking die jaar na jaar steeds intenser werd. Zo ontwikkelde zich uit die samenwerking het unieke 37R (trendsetter)-verhaal en engageerde men zich om met gelukkige mensen, mensen gelukkig te maken. Bij Vives vzw vond men de waarden Liefde, Verantwoordelijkheid en Creativiteit, en in Ter Hovingen vzw ontdekte men de bezielende kracht van Sint Vincentius a Paolo, die ons leerde onze handen te gebruiken met de kracht van ons hart.

Met de samenwerking van de Vives vzw en Ter Hovingen vzw in 2002 was de nood ontstaan aan een kostendelende rechtspersoon, die de dagelijkse organisatie van 4 zorginitiatieven, nl. Zorgresidentie Onze-Lieve-Vrouw-ter-Rive (Gent), Serviceresidentie Rozendael (Gent), Woonzorgcentrum Heilige Familie (Kieldrecht) en Woonzorgcentrum Ter Hovingen (Gentbrugge) structuur gaf. Eind 2017 ontstond de wens om de samenwerking compleet te maken en ook de juridische structuren en bestuursinstanties van beide organisaties met elkaar te laten versmelten. Zo ontstond op 25 april 2018 één nieuwe vzw, genaamd: Conecto vzw.

Met Conecto vzw - wat zoveel betekent als “ik verbind” - willen we al onze instellingen met zorg omarmen. Zo blijven we - de rijke en zorgzame tradities van het gezamenlijke verleden getrouw - letterlijk en figuurlijk door de zorg verbonden.

Getuigenissen

Er wordt goed voor ons gezorgd, ieder op zijn eigen manier

Jenny Depaepe - bewoonster

Ik vind het gezellig om bij elkaar te komen en in groep te zijn

Georgette Temmerman - bewoonster

Ik ben hier tevreden, ik kan nog met alles meedoen. Ik heb hier een huiselijk gevoel. Tenslotte zijn we hier thuis.

Mariette Bruyneel - bewoonster


edit afsluiten